Die zoons van mij zijn sportfanaten. De laatste 15 jaar hebben ze de duursport ontdekt. Een doel stellen, bij de training tot het uiterste gaan, doel behalen. En vervolgens, een hoger doel stellen en ook dat doel behalen.  Ze begonnen met roeien. Maar als het daar lukt waarom dan ook geen marathons gaan lopen. Dat startte met een marathon uitlopen. Vervolgens moest dat binnen 3.15 uur. Daarna werd het ultra trailrun en toen wielrennen. Rondje IJsselmeer, ruim 300 km, met een gemiddelde van meer dan 35 km. Ook dat was niet uitdagend genoeg.

Een nieuw doel verscheen een belachelijke mountainbiketocht in Zuid-Afrika, de Cape Epic.  In de voorbereiding viel een van de zoons hard. Diverse operaties en allerlei metaal het lijf in en later weer eruit. De doelen bleven staan en werden alleen een paar jaar naar achter gezet. Natuurlijk ben ik in deze bepaald niet objectief maar de weerbaarheid en wendbaarheid van die mannen vind ik geweldig en vervult me met trots.  Ook Cape Epic is inmiddels voltooid.

Ik moest er afgelopen week aan denken toen ik in gesprek was met 2 geweldige en dus ook trotse tuinbouwondernemers. ‘Als ik eerlijk ben, houdt de energiecrisis me helemaal in de greep. Het lukt me niet om verder te kijken dan de komende 2 kwartalen. Bovendien slaap ik slecht en word ik er niet gezelliger van. Ik begrijp ook wel dat het elders in Europa vele malen tragischer is maar dit is wat ik voel voor ons bedrijf.’

Deze ondernemer is bepaald niet de enige die zich zo voelt. De visie en het positieve perspectief kwamen van de andere tuinbouwondernemer. ‘Ik weet zeker dat er structureel goede vraag blijft naar onze producten, ook over 10 jaar. We hebben een paar maatregelen genomen. Gas vastgelegd vanaf Q4 2023 tegen een hoge prijs maar waarvoor we het moeten kunnen doen. We lijden komende kwartalen pijn maar die pijn is tijdelijk. We zijn nu bezig met investeringsplannen. Juist door deze crisis kunnen we de komende tijd het verschil maken.’

We krijgen schok op schok te verwerken. We hebben een paar grote schokken gehad en het einde is nog niet in zicht. Er komt nog veel op ons af. Van schok naar schok wordt het nieuwe normaal voor de komende jaren. Dat vraagt nieuwe strategieën. Er komt een einde aan de hyperspecialisatie in de tuinbouw. Dat vraagt nieuwe investeringsstrategieën met een groot onderscheid tussen defensieve en offensieve investeringen. En meer dan ooit is mentale weerbaarheid belangrijk. Juist dat blijft te vaak onbesproken. Daarin ‘investeren’ zal het verschil maken. En één van de belangrijkste aspecten daarbij is 'gedeelde smart is halve smart'.