Vooraan links bij het podium, naast de biertent. Wil je Westlanders vinden in het festivalseizoen, dan moet je daar zijn. Het maakt niet uit welk festival, het maakt niet uit waar in Nederland. Het is een ongeschreven Westlandse regel. Kunnen we toch weer onder elkaar blijven tussen die grote mensenmassa’s. Lekker ‘op ons eigen'.

Het is een klein wonder dat het aantal verschillende achternamen in de Westlandse burgerregistratie de laatste 20 jaar flink is toegenomen. Blijkbaar hebben veel mensen ‘van buiten’ het Westland toch weten te ontdekken.

Zo is het ook gegaan met bedrijven in het tuinbouwcluster. Ze zijn de laatste 5-10 jaar ontdekt. Ontdekt door Private Equity (PE). Dat is een compliment voor de betreffende bedrijven. Blijkbaar waren en zijn zij aantrekkelijke bruiden. En, de bruidsschat is niet te versmaden voor de zittende aandeelhouders. Buy & build is vervolgens het devies van de meeste PE-partijen.

‘Moeten we daar nu blij mee zijn?’ , vroeg een klant mij laatst. Wat mij betreft is dat niet de goede vraag. Het gebeurt en hoort bij de consolidatie binnen het cluster. Private Equity is het tuinbouwcluster binnengestapt. We gaan daardoor veel dynamiek en wisselingen op aandeelhouders- en directieniveau krijgen. De horizon van PE-partijen is nu eenmaal vele malen korter dan die van familiebedrijven. PE wil over het algemeen binnen 5 tot max. 15 jaar weer uitstappen. Dus overnames, weer afstoten, nieuwe investeerders, reorganisaties zullen vaker voorkomen. Kijk naar het faillissement en de doorstart van van Codema Systems de afgelopen weken. De winnaars zullen de bedrijven zijn die de professionaliteit en het kapitaal van Private Equity weten te combineren met bezieling, leiderschap en de liefde voor plantjes. Klinkt simpel. Is het niet. Ook op dit vlak gaan we interessante tijden beleven.