‘Depay was geniaal, de beste en maakte ook nog eens ongelooflijk veel meters’. Nog niet zo heel lang kreeg hij snijdende kritiek. Depay is als de omstandigheden in de tuinbouwsector. Grillig, onvoorspelbaar, snel met een complex karakter. Meestal is het genieten soms ongelooflijk irritant. Om op een irritatie door te gaan. In de sierteelt hebben Royal FloraHolland en de VGB elkaar in de houdgreep met als gevolg een volledige impasse in de digitalisering.

De grilligheid en beweeglijkheid lijkt alleen maar toe te nemen. Bloemenprijzen all-time high, aubergineprijzen all-time low. Daggas vorig jaar 4 cent, dit jaar de grens van 50 cent doorbroken.

Het aantal thema’s waar een tuinbouwonderneming zijn tanden in mag zetten is uitdagend. Nieuwe online distributiekanalen, arbeid, virusdruk en duurzaamheid om er een paar te noemen. De complexiteit is groot en neemt verder toe.

Het leiden van een tuinbouwonderneming zal steeds meer vragen. Het vraagt generalisten die de boel overzien en de lijnen uitzetten, en specialisten op veel meer vlakken dan alleen de teelt. We zullen in toenemende mate dataspecialisten, business controllers en AI-experts nodig hebben. Het beeld dat er alleen nog ruimte is voor tuinbouwmultinationals is daarbij veel te eenzijdig. Juist door slimme allianties aan te gaan, kunnen familiebedrijven wendbaar blijven, specialismes opbouwen en complexiteit beheersen.

Neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen Ter Laak Orchids en Orchios, die afgelopen week bekend is gemaakt. Gezamenlijk hebben zij een verkoopplatform opgericht. Dat nieuwe bedrijf verzorgt de gehele marketing & verkoop en de productontwikkeling voor beide bedrijven. De productiebedrijven blijven zelfstandig en dus beter bestuurbaar. Specialismes worden gebundeld en de aantrekkelijkheid voor klanten wordt groter.  

Aanpassen, doorpakken, ieder in zijn kracht zetten, zodat ieder kan doen waar hij goed in is en kan blijven genieten. Genieten van het werk, genieten van het ondernemen, genieten van de geweldige producten die we maken en in de vrije tijd genieten van de Panenka’s van Memphis.