Talent genoeg

Ik zat afgelopen week in een mooi debat met enkele grote vruchtgroentetelers. De bekende hete hangijzers kwamen eerst voorbij: een mensenvirus, een plantenvirus, de hoge kosten van onze gasverslaving en het tekort aan de steeds duurdere handen. Over dat laatste onderwerp riep er één: ‘In de bouw betalen ze meer, dus logisch dat ze daar heen gaan’. ‘Dan moeten we gewoon meer betalen’, zegt de ander. En dan gaat ie door en roept: ‘We zullen in de tuinbouw sowieso eens een keertje moeten investeren in mensen. Investeren in kassen, sorteermachines en een aardwarmteput vinden we allemaal geen probleem maar investeren in mensen, vinden we heel raar. Dat kan toch niet jongens’.

Stilte. Het punt is gemaakt.

Ik ben wat minder somber. Steeds meer ondernemers investeren een (klein beetje) in zichzelf. De afgelopen paar jaar hebben alleen wij al zo’n 150 ondernemers in masterclasses gehad. Growers United heeft een Future Proof programma opgezet voor haar ondernemers en aanstormend talent. We hebben ruim 100 jonge tuinbouwondernemers in Young Executive groepen. Glastuinbouw Nederland en Rabobank starten met een nieuwe reeks. Voor de AVAG mogen we het succesvolle Young Executive programma draaien. Ook de tuinbouwjongeren van Oostland hebben een programma.

Bovenstaande is natuurlijk niet voldoende voor de toekomst, maar de grote belangstelling zegt iets over de verandering in mindset. Investeren in menselijk kapitaal begint wat gangbaarder te worden. Werken aan de bedrijfscultuur, aan leiderschap, aan ondernemerschap, aan managementvaardigheden en aan ‘soft skills’ winnen aan belangstelling. En dat is maar goed ook. Er is voldoende talent dat belangstelling heeft voor onze sector. Deze generatie wil zichzelf graag ontwikkelen. We hoeven het alleen nog maar te faciliteren en de ruimte te geven om het te laten groeien.