Wat weet je nou?

Ronald Grootscholten

‘Je kunt eigenlijk niet verder dan 2 of 3 jaar vooruitkijken’. Want ja, alles is zoooo onzeker en je weet niet waar het heen gaat. Ik zie mensen om mij heen instemmend knikken. 

Ik zit in topgezelschap met tuinbouwondernemers en aan het woord is een gerenommeerde spreker. Lekker is dat, denk ik. Sta je als tuinbouwondernemer voor de keuze om diepte-investeringen te doen die 20-30 jaar meegaan. Maar verder dan 2-3 jaar vooruitkijken schijnt niet te gaan omdat je niet weet waar het heen gaat. Onzin natuurlijk. We weten veel wel.

De Europese bevolking groeit licht en zal daarna stabiliseren. Die bevolking eet over 20 jaar nog steeds tomaten, paprika, aubergines en komkommer, wil natuur om zich heen en genieten van bloemen en planten. Ook weten we dat onze producten tegen die tijd chemievrij, fossielvrij, emissievrij en door blije mensen moeten worden geproduceerd. Accepteren we dat dit de stip is? Zo ja, dan moeten we durven benoemen wat de potentie van elk van de 108 tuinbouwgebieden in Nederland is. Zo ja, dan kunnen we gezamenlijk verschillende routes bedenken en versnellen. Zo nee, dan gaan we de achterhoede in, raken we in het defensief en kunnen we alleen de slachtofferrol spelen. Dat past niet bij ondernemers, dat past niet bij de tuinbouw.

Het heeft weinig met politieke voorkeur te maken. Het draait om acceptatie van de toekomstige nieuwe werkelijkheid. En het draait om leiderschap omdat de routes naar die nieuwe werkelijkheid bepaald niet makkelijk zijn. Meer dan ooit zullen ondernemers leiderschap moeten tonen en uit wel begrepen eigen belang moeten samenwerken. Nieuwe leiders dienen zich aan. Ik zie het gebeuren in onze projecten en in onze leiderschapsprogramma’s. Dat is mooi om te zien, dat geeft vertrouwen en perspectief. Dus wat weet je nou?